Wczoraj w szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Wszyscy uczniowie, jak i nauczyciele otrzmali jabłka od Samorządu Uczniowskiego.
Celem święta jest popularyzowanie zalet tego owocu. A jest ich mnóstwo, jak choćby wartości odżywcze. Jabłko to źródło witaminy C, B1, B2, B3, B5, ß-karotenu i wielu innych, minerałów (m.in. potasu, żelaza, cynku) czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę oraz odżywiamy mózg. O magicznych właściwościach jabłka wiadomo zresztą od setek lat. To symbol zdrowia, życia, miłości, urodzaju czy długowieczności. To powinno wystarczyć, by jabłko było stałym elementem naszego jadłospisu. Można je wykorzystać do kompotu, sałatki, soku, deseru czy potrawy z mięsa.